GGZ

VIPLive ondersteunt GGZ instellingen door administratieve processen te automatiseren en door eerste- en tweedelijns GGZ te verbinden. Daarnaast bieden we gebruiksvriendelijke monitoringoplossingen die de kwaliteit van zorg bevorderen.

Onze oplossingen

Declareren

Verlaag uw administratieve lasten met de optimale declaratie-afhandeling en registratiecontrole van VIPLive die naadloos aansluit op uw EPD.  

Monitoring

Bespaar tijd met automatische verzending van ROM vragenlijsten en het digitaal delen van uitkomsten.

Consulteren en verwijzen

Zorg voor meer en efficiëntere samenwerking tussen huisartsen en GGZ-professionals. Sluit aan op de Consulteren en verwijzen module voor huisartsen in VIPLive. 

Verbinding 1ste en 2de lijn

 

Zet de cliënt centraal door beschikbare informatie over de cliënt uit te wisselen met de huisarts.

 

Hoe we GGZ instellingen ondersteunen

Zorgprofessionals in de GGZ worden administratief zwaar belast. Zij hebben te maken met een grote verscheidenheid aan wet- en regelgeving. Ook kost het tijd om effect-en kwaliteitsmetingen uit te voeren. Dit gaat ten koste van aandacht die zij kunnen en willen besteden aan cliëntenzorg.

 

Samen met eindgebruikers én met andere leveranciers hebben wij gebruiksvriendelijke oplossingen ontwikkeld die slimmer informatie verwerken en verbinden. Dit bespaart tijd, bevordert kwaliteit en stelt cliënten meer centraal.

 

Tijd besparen

Wij automatiseren administratieve processen rondom alle financieringsstromen binnen de GGZ. Dit kan door uw EPD te optimaliseren en te integreren met onze bewezen en kosteneffectieve oplossing voor registratie controle, contractafspraken en declaratie-afhandeling. Een ‘best of breed’ oplossing die inmiddels is bewezen met Code24.

Download de informatieflyer GGZ Declareren

Kwaliteit bevorderen

Onder de vlag van NETQ Healthcare hebben we jarenlange ervaring met vragenlijstsoftware en de co-creatie daarvan met partners en klanten. Hierdoor bieden wij de meest gebruiksvriendelijke monitoringoplossingen aan GGZ-instellingen (ROM), ziekenhuizen, klinieken en huisartsenpraktijken.

 

Het haarscherpe inzicht in uitkomsten helpt zorgverleners en cliënten gericht te sturen tijdens een behandeling.

 

Over NETQ Healthcare

Cliënt centraal stellen door verbonden zorg

Via VIPLive kunnen huisartsen gemakkelijk digitaal GGZ-professionals consulteren en cliënten verwijzen. Hierbij is het mogelijk onderling gegevens te delen waaronder de resultaten van metingen zoals de 4DKL.

 

Verder biedt VIPLive inzicht in waar een cliënt zich in de keten bevindt. Kortom, een digitale verbinding die leidt tot betere en efficiëntere zorg waarbij de cliënt meer centraal komt te staan.

 

Parnassia demonstratie
Patiënten app Spreekuur.nl zet opmars bij dagpraktijken in Drenthe voort

30 november 2023

Patiënten app Spreekuur.nl zet opmars bij dagpraktijken in Drenthe voort

“Met Spreekuur.nl en de koppeling met ons nieuwe huisartsensysteem zijn we gekomen tot een digitale voordeur voor onze huisartsenzorg. Dit zorgt ervoor dat we goed bereikbaar zijn en blijven voor onze patiënten. Zo zetten we samen stappen in het verder toekomstbestendig maken van onze huisartsenzorg,” zegt Yoeri Zuidwijk, huisarts Marsdijk en CMIO Dokter Drenthe.

HZG Breda 5 jaar live met VIPLive!

21 november 2023

HZG Breda 5 jaar live met VIPLive!

Huisartsen Zorggroep Breda (HZG Breda) maakt sinds vijf jaar gebruik van VIPLive. Wat bracht hen bij VIPLive en hoe heeft het zich in de laatste vijf jaar ontwikkeld? We gingen in gesprek met applicatiebeheerder Marianne Wouters, programmamanager informatievoorziening Irvin Talboom en data-analist Michel Cloin van HZG Breda.

De toekomst van zelftriage in de gezondheidszorg: de urgentiechecker

19 oktober 2023

De toekomst van zelftriage in de gezondheidszorg: de urgentiechecker

Digitalisering in de gezondheidzorg, je kunt er niet meer omheen. Niet alleen vanwege de landelijke richtlijnen, maar ook vanwege personeelstekort, werkdruk en de complexe en grote zorgbehoefte is digitalisering noodzakelijk. Zelftriage is daar een voorbeeld van. De nieuwe urgentiechecker is dé digitale check om de urgentie van een klacht te bepalen. De applicatie geeft direct zelfzorgadvies of stuurt de patiënt door naar de arts indien nodig. Wat zijn de voordelen van deze applicatie voor patiënten, triagisten en zorgverleners? We gingen in gesprek met Lisette Heerink en Jochem Wilson, UX-designers van de applicatie en Roelof Krist, proposition lead patiënt bij Topicus.

Meer informatie?

Neem contact op met Rosa Scherjon.

Rosa Scherjon
Businessline Manager
088 - 52 81 020