In het laatste artikel in deze serie van 4 over de MDR zoomen we in op MDR en de toekomst. Wat betekent deze regelgeving voor toekomstige ontwikkelingen en de snelheid waarmee we met elkaar de IT-infrastructuur voor het Nederlandse zorglandschap kunnen verbeteren? Waar moeten we op letten en welke gevolgen heeft dat voor toekomstige keuzes. Wij spraken hierover met Daan Verbree, Platform Integration Officer en voorzitter van de Topicus MDR Taskforce.
Vertragen om te kunnen versnellen
In algemene zin zien we in de markt dat beslisondersteunende software in steeds meer zorgprocessen van waarde is. Dat betekent dat Topicus in de toekomst nog meer producten zal gaan maken die onder de MDR vallen en dat daarmee dat de scope en de impact van MDR op de organisatie groter wordt. ‘We weten inmiddels dat MDR compliancy flink beroep doet op tijd en capaciteit. De kans is aanwezig dat we hierdoor af en toe moeten vertragen om ervoor te zorgen dat we MDR –proof bezig zijn en blijven’, zegt Daan Verbree. Die vertraging levert gelukkig meer voordelen op dan nadelen: Klinisch aantoonbaar verantwoorde en effectieve software, hogere kwaliteitsgaranties voor klanten en verbeterde schaalbaarheid.
Ook is het een tijdelijke situatie die nodig is zodat we de zorg daadwerkelijk en structureel kunnen ontlasten.
Steeds meer druk door MDR
Steeds meer bedrijven binnen de zorg krijgen met MDR te maken. Ontwikkelaars en leveranciers van producten en diensten die als ‘Medical Device’ worden beoordeeld zullen moeten hiervoor in actie moeten komen. Tot eind 2028 hebben zij de gelegenheid om voor bestaande oplossingen die onder de MDD-regeling vielen de transformatie te maken naar de MDR. Rond dat moment zullen we pas kunnen zien of dat voldoende gelukt is. De notified bodies, die nu al te maken hebben met volle agenda’s, zullen het steeds drukker krijgen, hetgeen de wachttijden rondom uitspraak over de toekenning van de certificering kan beïnvloeden.
Zorgaanbieders let op!
Ook ligt hier een belangrijke en niet te onderschatten taak voor de zorgaanbieders. Immers, zij zullen zelf hun bestaande infrastructuur en landschap aan producten en oplossingen en de leveranciers daarvan moeten toetsen op MDR-compliancy. En, bij nieuwe trajecten of aan te schaffen dienstverlening, leveranciers zorgvuldig moeten screenen op MDR-plichtigheid zoals wetgeving dat voorschrijft. Werken met partijen die niet voldoen aan de MDR is geen optie. ‘We komen nog best vaak partijen tegen die nog niet doorhebben dat ook zij met hun dienst of product onder de MDR vallen. Het is belangrijk dat zorgaanbieders zich daarvan bewust zijn en die verantwoordelijkheid actief nemen’, aldus Daan Verbree.
Geen eindstation maar startpunt
De MDR is geen eindstation, maar een opstap naar een toekomst waarin medische software volwassen wordt: Juridisch, technisch én ethisch. ‘Wij lopen als softwareontwikkelaars voorop bij deze verandering en zien het ook als onze plicht om dat met overtuiging te doen. Niet omdat het ons wordt voorgeschreven of opgelegd door de MDR, maar omdat we intrinsiek overtuigd zijn van het feit dat we alleen met veilige, betrouwbare en slimme software de zorg écht kunnen verbeteren en de impact kunnen maken die nodig is’.
Wil je de vorige artikelen uit deze serie teruglezen. Dat kan hier. Meer weten over hoe we het bij Topicus aanpakken of eens van gedachten wisselen met een van onze MDR-experts? Dat kan! Stuur een mail naar marketing@topicuszorg.nl