Topicus Ambulancezorg biedt navigatie- en informatiesysteem (NIS) in samenwerking met Rescuetrack

Topicus Ambulancezorg levert een nieuw navigatie- en informatiesysteem (NIS) voor ambulance en brandweer. Hierbij werkt Topicus Ambulancezorg samen met de Duitse leverancier Rescuetrack. Rescuetrack is een toonaangevende partij op het gebied van NIS voor ambulance- en brandweerorganisaties in Duitsland en Zwitserland.


Het NIS voorziet in een intelligent navigatiesysteem waarbij het onderliggende navigatiemodel continue geoptimaliseerd wordt op basis van het rijgedrag van de chauffeur. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van geavanceerde machine learning methoden. Die speciaal door Rescuetrack voor dit doel ontwikkeld zijn. Hierbij worden wegblokkades vanuit Melvin in de routeberekening automatisch verwerkt en beschikt het NIS over de bediening van slagbomen via SOS Toegang.


Naast het navigatiescherm bestaat het NIS uit een blackbox die via de LSIV-NG, de landelijke server voor incidenten, de communicatie met de meldkamer verzorgt en voertuiggegevens verzamelt voor onder andere wagenparkbeheer en management. Naast handmatig statussen behoort automatisch statussen eveneens tot de mogelijkheden van het NIS. Adresgegevens, patiëntgegevens en overige incidentgegevens worden bij nieuwe of gewijzigde incidenten vanuit de meldkamer overzichtelijk met een notificatie op het 10”navigatiescherm getoond.

“Deze samenwerking met Rescuetrack is een antwoord op signalen vanuit de ambulancemarkt om de navigatie- en informatievoorziening naar een hoger niveau te tillen.”

Renate Bongaards, Manager Ambulancezorg bij Topicus Zorg