Sneller patiëntgegevens raadplegen bij RAV Brabant Zuidoost

Eenvoudig WID-gegevens overnemen, minder fouten in de administratie en inzicht in het medicijngebruik van de patiënt. Een aantal mooie stappen die RAV Brabant Zuidoost heeft gezet in de pilot waarbij de integratie tussen Zorg-ID Smart en Ambuforms is getest. Arjan Koks, de eerste gebruiker van deze koppeling, deelt zijn ervaringen. 


Succesvolle pilot 

Afgelopen maanden testte RAV Brabant Zuidoost de koppeling tussen Zorg-ID Smart en Ambuforms in een pilot. Deze koppeling werd in het leven gebracht door VZVZ en Topicus om eenvoudiger patiëntgegevens te raadplegen en minder fouten te maken in de administratie. Dankzij deze integratie is het nu mogelijk om WID-gegevens automatisch over te nemen vanuit een scan van een identiteitsbewijs. Ook kan een ambulanceverpleegkundige makkelijker medicijngegevens ophalen van patiënten. 

"Er zijn veel positieve wijzigingen tot stand gekomen, waardoor de integratie tussen Zorg-ID Smart en Ambuforms nu goed werkt."

Arjan Koks, ambulanceverpleegkundige RAV Brabant Zuidoost

Van ruwe versie naar werkzame functionaliteit 

Arjan was de eerste ambulanceverpleegkundige die gebruikmaakte van deze koppeling. Hij gaf feedback op de eerste versies en optimaliseerde de functionaliteit samen met Topicus en VZVZ, alvorens andere collega’s gebruik gingen maken van deze nieuwe functionaliteit. Arjan: “Samen hebben we veel stappen gezet. De belangrijkste punten hebben we in kaart gebracht, zoals de lay-out en de inrichting van de vragenlijsten. Er zijn veel positieve wijzigingen tot stand gekomen, waardoor de integratie tussen Zorg-ID Smart en Ambuforms nu goed werkt.”


Hetzelfde doel voor ogen

Arjan: “We kijken positief terug op de pilot. Dat bleek ook uit de evaluatie. We waren wat sceptisch. Bij de eerste demo in de Zorg-ID Smart app waren veel handelingen nodig, maar dat is helemaal goed gekomen met een update van de app. Sinds de pilot zien we dat alle betrokkenen vanuit ons, VZVZ en Topicus hetzelfde willen en er werk van maken. We doen er samen alles aan om het zo goed mogelijk te laten werken voor RAV Brabant Zuidoost, dat is erg prettig. Topicus luistert daarin goed naar ons en ontwikkelt met ons mee.”


Wensen voor de toekomst 

“In de toekomst zou het mooi zijn als we ook de spoedsamenvatting, inclusief ACP-informatie, van de huisarts in kunnen zien. Ook zou het fijn zijn als we automatisch kunnen inloggen en scannen vanaf ons device dat we bij ons hebben tijdens de dienst, zodat dubbele authenticatie niet meer nodig is. Idealiter zouden we ten alle tijden bij de gegevens van alle patiënten kunnen, in plaats van enkel het deel dat toestemming heeft gegeven, zodat we elke patiënt zo goed en snel mogelijk kunnen helpen. Het liefst kunnen we de gegevens al inzien terwijl we onderweg zijn. 


Nog genoeg mogelijkheden, waarin we ons bewust zijn van veel factoren die meespelen. Voor nu zijn we heel blij dat we de WID-gegevens kunnen scannen en medicijnen voor een groot deel van de patiënten kunnen inzien. Op deze manier werken wij als ambulanceverpleegkundigen al een stuk prettiger en voorkomen we veel registratie fouten,” sluit Arjan af.


Meer weten over deze koppeling of de pilot? Neem contact op met Maaike Vlasma-Roks via Maaike.Vlasma.Roks@topicus.nl