Patiënt aan zet in vaccinatieplanning

De huisartsen werden in maart verantwoordelijk voor het vaccineren van de 65-minners tegen Corona. Een hele klus, die heel divers werd aangepakt. Een aantal regio’s ging met ons in zee om patiënten zelf hun vaccinatie-afspraken te laten plannen.


Gemak voor patiënten en huisartsenpraktijken

Vanuit regio Arnhem kwam van Onze Huisartsen het verzoek om mee te denken in het vaccinatieproces. Zij wilden graag de regie aan de patiënt geven, maar wel zelf het overzicht houden. Samen kwamen we tot een oplossing waarbij we een patiëntportaal tegen VIPLive Planning (voorheen TopPlan) aangebouwd hebben en waarin de patiënt zelf zijn afspraken kan inplannen. Het uitgangspunt was een aanpak waarbij veiligheid en gebruiksgemak voor praktijken en hun patiënten voorop stonden.


Privacy by design

Met de mediaberichten rondom de GGD-patiëntgegevens op ons netvlies, ontwierpen we het proces voor deze patiëntplanning. ‘Privacy by design’ leidde ertoe dat we met de betrokken partijen een heel minimalistische aanpak kozen. De contactgegevens van uit te nodigen patiënten werden aangeleverd aan DMDR – de partij die de huisartsen al kennen voor de griepprik. DMDR stuurde deze patiënten een oproepbief met een inlogcode. Deze inlogcode kennen we in VIPLive Planning als de patiëntcode, met een achternaam om de patiënt eventueel aan te kunnen spreken. Meer gegevens zijn niet nodig en daarom niet bekend; wat je niet hebt, kun je niet kwijtraken.


In dit interview met Erik Wiersema, chief information officer van Onze Huisartsen, kunt u meer lezen over de aanpak en ervaring in regio Arnhem.


Bijdragen aan coronabestrijding

Het was mooi om in deze gekke coronatijd met de vaccinatieplanning direct te kunnen bijdragen aan de bestrijding van COVID-19. In een paar weken tijd hadden we er opeens tienduizenden eindgebruikers bij! Natuurlijk gaf dat de nodige stress, maar ook veel voldoening. Inmiddels hebben de huisartsen hun bijdrage aan het vaccinatieproces geleverd. De rest wordt uitgevoerd door de GGD’en. Gelukkig is ons patiëntportaal niet alleen in te zetten voor coronavaccinatie, maar kijken we verder. In het najaar hebben we de griepprikvaccinaties op het oog.


Wat betekent patiëntregie bij planning voor laboratoria?

Ook buiten de huisartsenpraktijk zien we kansen om patiënten regie te laten voeren op planning. Want wat zou er gebeuren als de patiënt ook de mogelijkheid krijgt zijn diagnostische afspraken digitaal in te plannen? Op zijn eigen moment, gewoon op zijn mobiel?

Vragen of suggesties?

Neem dan contact op met Emiel Smit.

Emiel Smit
Businessline Manager
Emiel.Smit@topicus.nl 06 249 592 16