‘VIPLive maakt wijkgericht werken tastbaar, simpel en laagdrempelig’

Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland (HZW) wil de zorg- en hulpverlening in de wijken zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van bewoners. Dat kan alleen wanneer zorg en sociaal domein goed samenwerken. Projectleider Floor Groot: “VIPLive was de eerste stap om dat mogelijk te maken.”


De inwoner centraal


In elke wijk schuilt een unieke dynamiek. Met sociale, maatschappelijke en demografische factoren die de gezondheid van mensen beïnvloeden. In de ene wijk speelt veel schuldenproblematiek, in de ander meer diabetes. Dat vraagt om maatwerk: hulp waarbij je een patiënt bij sociaalmaatschappelijke problemen vanuit de huisarts naar de juiste plek in het sociaal domein verwijst. HZW wil dit mogelijk maken door huisartsenpraktijken te ondersteunen bij de samenwerking in de eerste lijn en met het sociaal domein. Hoe? Met behulp van wijkcoördinatoren én slimme digitalisering.


Verbinding creëren


“We versterken de verbinding tussen zorgverleners en samenwerkingspartners in wijken”, zegt Floor Groot, projectleider vanuit HZW. “Veel professionals werkten los van elkaar. Huisartsen en POH’s wisten lang niet altijd welke ondersteuning het sociaal wijkteam bood en hoe de sociale wijkteams waren verdeeld over de wijken. Dit gold ook voor het Jeugdteam. Intercollegiale communicatie was er ook niet. Vaak stuurden ze een mail naar het algemeen e-mailadres, of gaven patiënten de verwijsbrief mee, maar een terugkoppeling naar de huisarts was er niet. Dus de huisarts had geen idee of en hoe de patiënt nu verder werd geholpen. We ontdekten dat samenwerking alleen kon ontstaan wanneer we één ding deden: dit verwijs- en communicatieproces veel simpeler maken.”



“We laten zien dat het de werkdruk verlaagt en samenwerking verbetert”


Floor Groot, projectleider HZW Huisartsenzorg



Makkelijk digitaal verwijzen


Die versimpeling begon met het gebruik van VIPLive, zegt Floor Groot. “VIPLive maakt het verwijzen heel eenvoudig voor alle partijen. Daarom zetten we regionaal in op VIPLive als verwijstool naar het sociaal domein en jeugdteam. Een huisarts vindt snel de juiste organisatie en regelt de verwijzing met een praktisch digitaal verwijsformulier naar bijvoorbeeld een sociaal wijkteam. Vervolgens neemt het sociaal wijkteam contact op met de patiënt. Een snelle en warme overdracht dus.”


Eenvoudig terugkoppelen


Vervolgens koppelt het sociaal wijkteam (of jeugdteam in sommige gemeentes) terug aan de huisarts via een Edifact-bericht. “De huisarts weet nu precies hoe de verwijzing is opgevolgd. En zijn dossier blijft compleet”, zegt de projectleider. “Dat maakt een einde aan ‘de black box’ . Iedereen heeft de juiste informatie, gewoon in zijn eigen systeem. Zonder beveiligde mailtjes die je over hoofd kunt zien in je mailbox. Dat is ook fijn voor patiënten. Zij hoeven niet alles dubbel te vertellen, hulpverleners zijn op de hoogte van hun verhaal.”


Korte lijntjes


De projectleider zag de lijntjes korter worden in de Zaanstreek. Zowel op administratief als samenwerkingsvlak. “Huisartsenpraktijken hebben nu inzichtelijker wat een sociaal wijkteam te bieden heeft aan de patiënt. Er zijn ook praktijken die gebruikmaken van de chatfunctie binnen VIPLive, om snel, veilig en simpel te overleggen rondom een kwetsbare patiënt. Dat werkt ook erg fijn. We zien daarnaast ook veel waarde voor palliatieve PZP-gesprekken (Proactieve Zorgplanning). De PZP’s -voorheen ACP’s- kun je nu makkelijk delen met bijvoorbeeld de huisartsenpost en wijkverpleegkundigen in de wijk. We zien dan ook een enorme stijging in de registratie van het PZP-gesprek in VIPLive.”



"De combinatie van menselijke en digitale ondersteuning creëert gemak in samenwerking"



Combinatie met wijkcoördinatoren


Met VIPLive is een enorme stap gemaakt in de digitale infrastructuur op regio- en wijkniveau. Maar om een wijkgerichte aanpak echt op gang te brengen, heb je meer nodig. “VIPLive was de eerste stap. Daarnaast ondersteunen onze wijkcoördinatoren de huisartsen met hun samenwerking in de wijk. Ze inventariseren wensen en behoeften van de praktijk, leggen de connecties met andere samenwerkingsorganisaties. Daarnaast zetten ze lokale initiatieven op, zoals een geriatrisch netwerk. Die combinatie van menselijke en digitale ondersteuning creëert echt gemak in samenwerking. Huisartsen hebben de handen vrij en de werkdruk wordt verlicht. Daardoor zien we op allerlei plekken verandering ontstaan.”


Volgende stappen


Waar alle huisartsenpraktijken in de hele regio inmiddels via VIPLive verwijzen naar het sociaal wijkteam, is Floor Groot druk met de verdere uitrol van digitaal verwijzen naar jeugdteams in ‘haar’ Noord-Hollandse regio. “We laten vooral zien hoe het de werkdruk verlaagt en samenwerking verbetert. Een kwestie van zorgen dat mensen denken: yes, dit willen we”, zegt ze. En dat komt wel goed, verwacht ze. “Wijkgerichte netwerkzorg heeft de toekomst. En VIPLive maakt dit tastbaar, veilig, simpel en laagdrempelig.” Bovendien lijkt de samenwerking met Topicus haar ook toekomstbestendig. “Topicus luistert echt naar ons en denkt mee over nieuwe oplossingen op korte en lange termijn. Daardoor kunnen we samen de zorgprocessen in onze regio steeds beter ondersteunen.”