Patiëntinformatie uit eerste-, tweede- en derdelijnszorg beschikbaar in Zorgviewer

Zorgviewer haalt ACP-informatie uit VIPLive

Foto: Yoeri Zuidwijk, huisarts en CMIO bij Dokter Drenthe

Fotograaf: Jacco van der Zwan


Huisartsen en ziekenhuizen in Noord-Nederland kunnen vanaf vandaag informatie over patiënten snel en eenvoudig uit elkaars zorgdossier inzien via Zorgviewer. Zorgviewer biedt één totaalbeeld van de patiënt. Voor dit totaalbeeld haalt Zorgviewer ACP-informatie uit het open platform VIPLive. Daardoor weten zorgverleners bijvoorbeeld op locatie direct of een patiënt wel of niet gereanimeerd wil worden. 


De koppeling tussen VIPLive en Zorgviewer is begin dit jaar (2024) tot stand gekomen. De ACP-informatie is al langere tijd beschikbaar in VIPLive. Dankzij de nieuwe koppeling met Zorgviewer kunnen zorgverleners uit de eerste-, tweede- én derdelijnszorg nu ook ACP-informatie inzien. 


Patiëntgegevens effectief en snel raadplegen

“In de zorg werken we veel met patiënten die door verschillende instellingen behandeld worden. Dat zorgt er regelmatig voor dat het behoorlijk ingewikkeld is en veel tijd kost om alle informatie over een patiënt in beeld te krijgen,” zegt Yoeri Zuidwijk, huisarts bij Dokter Drenthe en ook betrokken bij RIVO-Noord. “Dit was voor ons de belangrijkste drijfveer om aan de slag te gaan met één oplossing om dat te verbeteren.” 


Dokter Drenthe, Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Tjongerschans zijn de eersten die met Zorgviewer gaan werken vanuit hun eigen elektronische patiëntendossier systeem. Doel is dat uiteindelijk elke zorgverlener in Nederland Zorgviewer gebruikt om patiëntgegevens effectief en snel te raadplegen. Dan Zhang, reumatoloog in het MCL en voorzitter van RIVO-Noord: “Om mensen de beste en veilige zorg te kunnen bieden, is het essentieel om snel toegang te hebben tot informatie. Dankzij Zorgviewer is dit nu mogelijk. Hiermee kunnen we sneller de juiste, gerichte zorg bieden, omdat iedereen dezelfde informatie tot zijn beschikking heeft en van een patiënt kan opzoeken wat nodig is.”

“Hiermee kunnen we sneller de juiste, gerichte zorg bieden, omdat iedereen dezelfde informatie tot zijn beschikking heeft en van een patiënt kan opzoeken wat nodig is.”

Dan Zhang, reumatoloog in het MCL en voorzitter van RIVO-Noord

ACP-informatie registeren, wijzigen en delen

Via Zorgviewer hebben zorgverleners toegang tot patiëntinformatie die in de verschillende eigen systemen van een zorgverlener beschikbaar is, zoals actuele bloedwaarden, medische historie én ACP-informatie. Het open platform VIPLive koppelt de ACP-informatie vanuit de huisartseninformatiesystemen aan Zorgviewer. Ook kan de zorgverlener de ACP-informatie eenvoudig registreren of wijzigen in VIPLive. Het registreren, wijzigen en delen van de ACP-informatie is volledig gebouwd op de Zorginformatiebouwstenen (Zib’s) en volgens de richtlijnen voor de palliatieve zorg. Uiteraard geeft de patiënt toestemming voor welke data beschikbaar is en gedeeld mag worden.



Initiatief van RIVO-Noord en Cumuluz

RIVO-Noord (regionaal informatievoorzieningsoverleg Noord-Nederland) heeft Zorgviewer ontwikkeld om zorggegevens tussen de eerste-, tweede- en derdelijnszorg te ontsluiten. Zorgviewer is één van de twee proeftuinen van Cumuluz. Cumuluz streeft naar landelijke dekkende infrastructuur om zorg en gezondheidsdata te kunnen ontsluiten voor betere en effectievere zorg. 

 

 

Meer informatie? 

Meer weten over Zorgviewer en de ACP-informatie vanuit VIPLive? Neem contact op met uw consultant of met Leon van der Zande, Lead Architect Zorg via leon.van.der.zande@topicus.nl