De zorgvragen die bij de huisartsenspoedpost (HASP) binnenkomen worden steeds complexer. Een goed beeld van de medische voorgeschiedenis van patiënten wordt hierdoor nóg belangrijker voor het bieden van de juiste zorg. Het elektronisch delen van medische gegevens tussen de huisartsenpraktijk en HASP vereist uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. Doordat de drukte en daarmee de werkdruk op de HASP toeneemt, is het essentieel dat het zorgproces versneld wordt. Snelle toegang tot medische gegevens draagt daaraan bij. Vanuit deze overtuiging heeft werkt Topicus al sinds november 2022 aan de implementatie van Mitz. Topicus’ rol hierin is het bewerkstelligen van een koppeling van Mitz met het VIPLive Spoed EPD, het elektronisch patiëntendossier dat wordt ingezet op de HASP.
Online toestemmingsdienst
Mitz is een online toestemmingsdienst waarmee patiënten zelf hun toestemmingen kunnen regelen op mijnmitz.nl. Zo hoeven toestemmingen niet bij verschillende zorgaanbieders los geregeld te worden, maar worden deze in een keer centraal geregeld voor alle aangesloten aanbieders. Om deze nieuwe mogelijkheden te kunnen gebruiken, moet naast het HAPIS ook het HIS en AIS aangesloten worden op MITZ. Voor nu ondersteunen de systemen Medikit (van Nedap) en SmartMed Pharmacy dit nog alleen. Het doel is dat in de loop van 2024 de verschillende systemen volgen. Hoe meer systemen met Mitz werken, hoe waardevoller de dienst wordt voor regionale en landelijke zorgverlening.
Koppeling tussen Mitz en VIPLive Spoed EPD
Ruben van Veen, product owner Spoed EPD: “Op dit moment moet een patiënt bij elke huisarts of apotheek apart aangeven of het dossier gedeeld mag worden. Daarbij komt dat dit ook alleen mogelijk is tijdens de openingstijden van de huisarts of apotheek. Voor de spoedsituatie op de huisartsenspoedpost betekent dit dat, als de toestemming niet van tevoren al geregeld is, er geen mogelijkheid is om dit alsnog te doen. Met Mitz worden al deze toestemmingen centraal vastgelegd en kunnen patiënten zelf hun toestemming regelen via mijnmitz.nl. Daarbij komt dat, dankzij de koppeling tussen het SpoedEPD en Mitz, het nu ook mogelijk is voor de patiënt om telefonisch toestemming te geven voor het ophalen van de dossiers. Hiermee wordt de toestemming voor 72 uur gegeven en vervalt deze toestemming daarna automatisch. Hiermee krijgt de patiënt zelf meer controle over het delen van het dossier en hebben de zorgverleners in de spoedzorg een completer beeld van de situatie van de patiënt, waardoor beter zorg geboden kan worden.”
De registratie van toestemming voor het delen van medische gegevens is momenteel versnipperd, waardoor patiënten vaak geen goed overzicht hebben van welke toestemming ze wel of niet hebben gegeven. Met Mitz wordt de regie weer bij de patiënt gelegd. Deze krijgt een totaaloverzicht van zijn eigen toestemmingen.
Brede uitrol
Ruben: “We hopen dat binnenkort alle huisartsinformatiesystemen klaar zijn voor Mitz, zodat er breed kan worden uitgerold. Het is belangrijk om dagpraktijken bij het proces aan te laten haken, om ook daar zoveel mogelijk draagvlak te creëren. Zodra dat er is, gaat het leiden tot een verbetering van de inzage van het huisartsendossier in spoedsituaties. Wij zijn er in elk geval klaar voor!”