Huisartsen Zorggroep Breda verbetert regionale ouderenzorg met VIPLive

Huisartsen Zorggroep Breda (HZG Breda) creëert samenwerking, overzicht en rust met een programmatische aanpak van ouderenzorg. Met VIPLive als digitaal platform voor communicatie, coördinatie en ondersteuning van Netwerkzorg. Programmamanager Liesbeth Krijnen en praktijkadviseurs Heleen Weijers en Marianne Wouters vertellen hoe deze digitale ondersteuning het verschil maakt. 

Van losse eilandjes naar één lijn


“De samenwerking rondom ouderenzorg kon beter,” vertelt Marianne. “Er was weinig overzicht en informatie werd niet altijd goed gedeeld. Dat frustreerde huisartsen én andere zorgverleners.”

Een kernteam onderzocht vervolgens hoe VIPLive kon bijdragen aan een sterk netwerk van zorgverleners. De kracht zat in efficiëntie. VIPLive verbindt alle betrokken zorgverleners rond een patiënt. Denk aan gezamenlijke voorbereiding van multidisciplinair overleg (MDO), consultaties of het vastleggen van actiepunten in het gezondheidsplan (individueel zorgplan). 

"Zorgverleners waarderen de korte lijnen en de overzichtelijkheid van het platform”

Heleen Wijers, praktijkadviseur

De rol van HZG Breda


De rol van de zorggroep was cruciaal in deze nieuwe werkwijze, zegt Marianne. “Door praktijken actief te benaderen en begeleiden komt de nieuwe manier van werken tot leven, waarbij ze VIPLive steeds meer inzetten. Vooral de MDO-functionaliteit is handig om digitaal samen te werken.” Heleen vult aan: “De ervaringen uit MDO-evaluaties zijn positief. Zorgverleners waarderen de korte lijnen en de overzichtelijkheid van het platform.”

Toch vraagt de nieuwe manier van werken ook om blijvende aandacht. “We blijven zorgverleners stimuleren om VIPLive te gebruiken,” aldus Marianne. “Het helpt als meerdere systemen aan het platform gekoppeld worden. De koppeling met een VVT-systeem is daar een voorbeeld van.” 


De waarde van VIPLive


VIPLive vervult een centrale rol in de nieuwe samenwerking tussen zorgverleners in de regio Breda. Door gezamenlijke opleiding en begeleiding raakt iedereen vertrouwd met de nieuwe manier van werken én met de functionaliteiten van VIPLive. Wat het meest wordt gewaardeerd? “VIPLive maakt digitale samenwerking laagdrempelig”, zegt Marianne. “Zorgverleners kunnen eenvoudig gesprekken starten over of mét een patiënt of mantelzorger, consultatie aanvragen of verwijzen naar de juiste collega-zorgverlener. Medische gegevens uit het HIS kunnen worden meegestuurd.”

Liesbeth voegt toe: “Met de MDO-functionaliteit kun je gezamenlijke actiepunten formuleren en overzicht houden via het gezondheidsplan. Bovendien streven we ernaar dat voor alle kwetsbare en complexe ouderen een ACP-gesprek wordt vastgelegd in VIPLive, zodat het ook is in te zien door de huisartsenpost. Dat ervaren gebruikers ook als een groot voordeel.”


Stap voor stap naar gestructureerde ouderenzorg


HZG Breda heeft haar zorgprogramma voor kwetsbare ouderen vertaald naar een concreet stappenplan: van het eerste vermoeden van kwetsbaarheid tot en met het MDO en de opvolging. VIPLive ondersteunt hierin met handige tools zoals de frailty index, rapportages en vragenlijsten. “Daardoor komen kwetsbare ouderen eerder in beeld”, vertelt Marianne. “En huisartsen hoeven minder te reageren op crisissituaties. We zijn er eerder bij.” 


Sterker netwerk, betere samenwerking


“Goede ouderenzorg organiseer je samen,” benadrukt Liesbeth. “VIPLive helpt om die samenwerking mogelijk te maken. Het platform maakt netwerkzorg praktisch én haalbaar.” HZG Breda en VIPLive bieden daarnaast begeleiding en scholing, zodat zorgverleners goed uit de voeten kunnen met de digitale werkwijze. 


Meer weten over de kansen van VIPLive?


Wil je weten hoe je dit ook in jouw regio kunt toepassen? Neem contact op en ontdek hoe VIPLive samenwerking in de ouderenzorg ondersteunt en versterkt!

VIPLive voor ouderenzorg | Download de whitepaper

Ontdek hoe u met VIPLive samenwerkt aan goede zorg voor kwetsbare ouderen