Huisarts Pascale Hendriks wint de Hans Nobel Courage! penning

Op 11 februari 2021 riep een jury Pascale Hendriks uit tot winnares van de Hans Nobel Courage! penning. De huisarts uit Spaarndam werd unaniem gekozen uit dertien nominaties, omdat zij zich buitengewoon heeft ingezet voor de kernwaarden van het huisartsenvak. Naast de penning ontvangt ze een geldbedrag van € 5.000. De prijs wordt sinds 2018 uitgereikt door de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen in samenwerking met Calculus. 

De jury over Pascale Hendriks


Jurylid Erik van Dijk (huisarts en bestuurder van VPHuisartsen) over Pascale: “De wijze waarop zij opkomt voor de huisartsenbelangen is in mijn beleving precies waar de penning voor staat.” Ook juryleden Marielene Nobel – van der Velden (gepensioneerd huisarts en vrouw van Hans Nobel), Rosa Scherjon (directeur Calculus) en Anton Maes (gepensioneerd huisarts en penningwinnaar 2020) zijn onder de indruk van Pascale. Marielene: “Ze is gewoon heel goed en heeft veel energie en doorzettingsvermogen.”

Het roer moet om


Pascale Hendriks werd genomineerd door Margriet de Beus die haar co-schappen huisartsengeneeskunde bij Pascale volgde en inmiddels huisarts is in Oisterwijk. Margriet licht toe: “Als lid van ‘Het roer moet om’ voerde zij de strijd voor minder hinder van regelgeving en bureaucratie. Ze buigt irritatiepunten om in speerpunten en doet dit met veel energie.” Ook de jury roemt de inzet van Pascale voor de actiegroep die lokaal begon en aanleiding gaf tot een landelijk debat over de toekomst van de huisartsenzorg. Daarnaast laat Pascale ook via andere samenwerkingsverbanden van zich horen. Margriet Beus: “Ook regionaal is zij een kei in organisatie”. Erik van Dijk noemt als voorbeeld dat Pascale met de ‘Uithoorn-groep’ invloed uitoefende op de nieuwe herregistratie-eisen en de praktijkaccreditatie.

Kritisch, maar constructief over digitalisering


Voor jurylid Anton Maes was de publicatie ‘Stop de digitale chaos’ in tijdschrift De Eerstelijns doorslaggevend. Het artikel uit 2018 biedt een opsomming van wat er binnen de huisartsenzorg mis is in de ICT sfeer. Pascale schreef het als voorzitter van de expertisegroep Beleid en Organisatie Huisartsen Advies Groep (BOHAG). Anton Maes over het stuk: “Het is juist geen ronkend verhaal over digitalisering, maar Pascale eindigt wel met de notie dat de BOHAG er tijd en energie in wil steken om de digitalisering regionaal in goede banen te leiden. Deze kritisch-constructieve houding is in de geest van Hans Nobel.” 

Over Hans Nobel en de penning


Hans Nobel was een gedreven huisarts en een van de oprichters van VPHuisartsen in 2010. Hij overleed plotseling in januari 2017 op 67-jarige leeftijd. De prijs die naar Hans is vernoemd, de Hans Nobel Courage! penning wordt sinds 2018 jaarlijks door VPHuisartsen en Calculus uitgereikt ter blijvende nagedachtenis aan hem. Eerder ging de prijs naar Bart Meijman (2018), Danielle van Oostendorp (2019) en Anton Maes (2020). De bekendmaking is altijd op 11 februari, de dag dat VPHuisartsen mede door Hans Nobel werd opgericht.