Het beste van twee werelden: integratie van VIPLive van Topicus met EPD van Code24

‘We minimaliseren de administratieve last bij behandelaren en zorgadministratie’

De slimme integratie van VIPLive-software van Topicus met het elektronisch patiëntendossier (EPD) van softwareleverancier Code24 reduceert het aantal administratieve handelingen voor ggz-behandelaren tot een ábsoluut minimum. GGZ Friesland is de eerste klant voor wie Topicus dit heeft gerealiseerd. De integratie levert veel tijdwinst op, want de financiering van de ggz is behoorlijk complex. Zo kunnen ggz-behandelaren hun tijd vooral besteden aan waar zij het beste in zijn, namelijk zorgverlening.


Ggz-behandelaren besteden hun tijd bij voorkeur aan cliëntenzorg, en liever zo min mogelijk aan administratie. Uitdaging daarbij is dat de financiering van de ggz-zorg best ingewikkeld is. Wet- en regelgeving veranderen voortdurend. En er zijn veel verschillende instanties betrokken bij de betaling van de geleverde zorg. De behandeling van één cliënt wordt soms uit meerdere ‘potjes’ tegelijk betaald. Het voeren van een zorgvuldige zorgadministratie is dan ook een ‘must’. Het voorkomt onnodige fouten en retourmeldingen (‘deze declaratie valt niet onder onze vergoeding’). En het leidt tot vlotte uitbetalingen.


Hielko Ophoff, manager Informatiemanagement bij GGZ Friesland: ‘Met de integratie van VIPLive in ons EPD hebben we een super goede basis voor wat er nu en in de toekomst van zorginformatiesystemen in de GGZ wordt gevraagd’


Eén inlog en geen onnodige vragen

De ggz-behandelaren die ermee werken, zien niet dat het eigenlijk twee verschillende systemen zijn. Ze hoeven maar één keer in te loggen bij het EPD (Single Sign On). En ‘aan de achterkant’ draait VIPLive automatisch mee. Ggz-behandelaren merken vooral dat ze géén vragen (meer) hoeven te beantwoorden voor declaratiedoeleinden. De behandelaar noteert informatie over de behandeling. En dat is alles.


VIPLive maakt ‘aan de achterkant’ automatisch (met slimme automatisering en codes) de vertaalslag van deze gegevens naar registratie en declaratie. VIPLive signaleert het ook als er mogelijk iets niet klopt. Bijvoorbeeld wanneer er staat aangegeven dat een cliënt onder de Jeugdwet valt terwijl hij 32 jaar is. Dit soort fouten komt op zogeheten ‘uitvallijsten’ te staan, inclusief suggesties hoe dit op te lossen. De zorgadministratie loopt de uitvallijsten na, past het aan, en de financiële administratie declareert vervolgens bij de juiste instanties. De kwaliteit van de registraties én declaraties wordt op deze wijze enorm verhoogd. 


Tevreden klant

GGZ Friesland is de eerste klant voor wie Topicus haar VIPLive-modules heeft geïntegreerd in het EPD van een andere leverancier. Het is een knap staaltje van verregaande samenwerking tussen twee verschillende softwareleveranciers. Zowel Topicus als Code24 hebben de systemen zo mooi kunnen integreren omdat zij allebei werken volgens de HL7 FHIR-standaarden in de zorg. Deze standaarden zijn simpel gezegd vaste afspraken waaraan software moet voldoen, zodat het makkelijk te koppelen is aan software van een andere leverancier. Dit maakt samenwerking tussen verschillende leveranciers goed mogelijk. Klanten vinden dat een voordeel, want daardoor kunnen ze zelf bepalen welke software ze bij wie aanschaffen en zijn ze niet gebonden aan één leverancier. De klant krijgt op deze manier een oplossing die geheel is toegespitst op zijn eigen wensen en behoeften. Topicus kan deze integratie realiseren met iedere EPD-leverancier die volgens de HL7 FHIR-standaarden in de zorg werkt.


Of zoals Hielko Ophoff van GGZ Friesland zegt: “Deze samenwerking vraagt van Topicus en Code24 een open houding waarbij ze, zonder gedoe, elkaars expertise erkennen. In deze ‘best of breed’; doet ieder waar zij of hij het allerbeste in is. Hierdoor stelt Topicus ons belang als klant voorop. Want zowel Topicus als Code24 is erop gericht om het mooiste eindresultaat te behalen. Met hun blik gericht op de toekomst.”


Meer informatie

Neem contact op met Harald Dannenberg

Harald Dannenberg
Manager business development Healthcare
harald.dannenberg@topicus.nl 0653401239